Friday, 20 November 2015

nuffnang and breastfeeding

Hi


Sejak dua menjak ni bila on blog je memang lah I asyik tengok Nuffnang punya ads kat bahagian sidebar je sebab memang dah terbiasa sejak mula mula buat blog lagi tapi kali ni bukan sebab 'dah terbiasa' tapi sebab lain. Dua tiga kali I on blog and memang kat bahagian Nuffnang ads asyik keluar ads breastfeeding je kejap keluar warna pink konon ada kartun ibu dengan anak lepas tu warna biru pulak siap ada bapak budak lagi , kat blog lain pun gitu hmm. At the first, memang ingat something wrong somewhere with Nuffnang ads tapi bila tengok blog orang lain pun keluar iklan tu je so I think nothing wrong with Nuffnang.

So bila tengok Nuffnang breastfeeding punya advertising tu, maybe pihak Nuffnang nak kita sedar bahawa penting nya susu ibu untuk baby dan juga tuan punya badan so that's why lah Nuffnang letak ads tu. Bukannya lucah, kut some people pikir macam tu mana tahu. Walaupun I ni still lagi no husband no children tapi setahu I susu ibu penting untuk anak-anak,  bukan setakat untuk anak anak je tapi jugak untuk para ibu sendiri. Mengikut peredaran zaman semasa, ramai ibu ibu kat luar sana tak nak beri susu dada untuk baby diorang konon konon nanti bila breastfeeding baby nanti breasts diorang jatuh la tak lawa macam sebelum ni la apa. Hukhuk.

Women and the mommys sekalian, sebelum fikir macam tu please fikir about your baby dulu. Susu ibu adalah penting untuk baby tau. Erghh I yang belum ada hubby dengan anak ni pun tahu pasal benda ni , ni kan pulak uolls yang dah ada laki.
Breast feeding ni penting untuk para ibu dan baby and banyak kebaikkan untuk kedua belah pihak. Untuk para ibu, breastfeeding ni boleh mengurangkan risiko terkena kanser payudara dan juga kanser servik, dan juga dapat membakar kalori serta mengembali kan bentuk badan yang ideal *kalau kembali langsing I pun nak hihi. For the baby, memberi nutrien untuk perkembangan otak dan badan, dan melindungi baby daripada terkena pelbagai jangkitan kuman dalam badan. By the way, kandungan dalam  susu ibu ni berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar so sangat lah mudah. Kalau uolls bagi baby uolls minum susu formula, memang banyak la duit habis semata-mata nak beli susu yang mengikut keperluan baby =,= betul tak?.

So untuk tahu lebih lanjut mengenai breastfeeding ni, boleh on My Health. :)

p/s : belum ada baby lagi, so tak boleh bagi susu erk.

No comments: