Tuesday, 8 December 2015

resepi sweet corn simple

Hi

Uolls sendiri tahu kan sweet corn sekarang kat kedai ni mahal kan?  Sedih wei dah la tu one of my favorite food. Sobs sobs sobs. So solutionnya I buat my own sweet corn lah simple. Haha haha. Lagi jimat instead of beli sweet corn kat kedai tu. Sweet corn yang bekas kecil tu pun dah RM 3.00 dah sekarang ni, kalau yang bekas agak besar sikit lagi mahal,  memang hell weh. So nak senang make your own sweet-melting-corn heh. So anggap je la ni salah satu resepi cikai dari newbie blogger macam I kay ?

And now,  terima lah resepi cikai lagikan simple nak mampus daripada seorang blogger yang zero bab masak masak tapi gatal nak tepek resepi kat blog.  Huhu.

Resepi Sweet Corn at Homie 

Bahan - bahan :

Jagung
- suka hati uolls lah sama ada nak beli jagung mentah yang jenis siap dileraikan kat supermarket tu atau pun tanam sendiri kat belakang rumah. But kalau I,  senang beli yang already kat supermarket tuh.

Majerin
-ikut suka hati uolls la nak guna Planta or whatsoever at least still lagi majerin, bukan minyak sapi atau yang sewaktu dengannya.

Susu pekat / susu cair
-uolls bebas nak pilih any brand, nobody gives you a damn care.

Garam -only an option.  Peace.

Mayonis - an option too.


Cara - cara ;

1) Kukus jagung tu sampai betul betul empuk dan lembut. Warna dia of course lah berubah jadi kuning terang and dia jadi kembang sikit. Tapi based on you guys jugak lah, ikut you guys punya keselesaan eh. Gituuu haha. Api sebaiknya sederhana , lagi okay.

2) Oh lepas jagung jagung tu betul betul empuk lembut , bau naik sedap lagikan nak mampos, boleh la you guys angkat. Takkan lah you guys nak biarkan jagung tu sampai tahun depan atas dapur tu.

3) Time jagung tu tengah panas panas sampai buat air liur uolls menitis atas lantai, korang letakkan jagung tu dalam mangkuk and then campur majerin, susu pekat or cair and sedikit garam. Tapi kalau tak nak taruk garam pun no hal sebab majerin tu dah tersedia masin. Nak tambah mayonis lagi okay lagi sedap korang punya sweet corn tu , perghh. Haha.

p/s.:  resepi sweet corn ni tiada gambar. Sorry. Kukus jagung tu pakai pengukus ye sayang huhu.

No comments: