Friday, 4 December 2015

suka novel-novel Hlovate


Hi
Sape suka baca novel novel hlovate...kita geng...haha
I loves Hlovate. I loves her novels like so much walaupun ada je yang belum baca lagi macam aA+bB, Schubert Serenade, Ked's Story. Tak macam novel novel tipikal yang lain, i think uolls know what I mean.


Novel Hlovate yang mula mula sekali I baca [tunas] lepas tu Rooftop Rant then Anthem, Versus , 5 Tahun 5 Bulan and last sekali I baca Contengan Jalanan haha berterabur . So far so good and awesome.  Memang sangat lah suka Hlovate punya karya. I'm not sure macam mana boleh terbeli novel [tunas] dengan Rooftop Rant at the first sebab tak ingat sangat. Haha nyanyuk sudah -,-" . Masa baca [tunas] tu memang teringat terus zaman sekolah walaupun sekolah just depan rumah je tetap teringat. Huhu. Addin Shah and Magnificent 7 are awesome and Benz Aliff is so cool. Haha kalau lah ada budak budak macam Mags 7 dalam sekolah I yang jarak tak sampai 500 meter tu of course lah meriah. Kira [tunas] ni jenis novel yang 'ringan' and bila baca confirm tersenyum siap gelak and tak depress. And of course mengingatkan diri zaman sekolah dulu.

Rooftop Rant memang buat orang yang baca impress. Macam mana Trisy, a girl yang broken down kes family yang as good as no family at all, smoking siap dengan pil tidur and pernah masuk hospital sebab suicide attempt  tu boleh turn on jadi seorang muslimah yang awesome and pakai baju kurung semendang ll
 bila study kat Uni of Aberdeen UK nuh. And suka Jade si pelukis komik yang pakai spec John Lennon. Baca novel ni la tahu pasal lagu Wonderwall. Next,  Anthem about Dania Dashrin or Dash and Lee Si Hitler, the nomad kids yang tercampak balik Tanah Melayu tercinta and how she survive. Then, Versus, kisah Minn Edina dan AO - Ashraf Omar the skater  .  5 Tahun 5 Bulan, Ana or Jo , Along the Serbia and Jebat Iskandar. 5 Tahun 5 Bulan sebab Ana ambik course Medic and dalam masa 5 Tahun 5 Bulan tu lah dia belajar menjadi dewasa. And the last,  Contengan Jalanan. Dua kisah dalam satu novel and for me,  this is the best. Kisah Fend dan K2 (K Square).
So for me,  Hlovate is a great writer.  Dalam novel novel dia banyak quote and lagu yang best best.


Quotes from Rooftop Rant yang I ingat is :

To hate others is ugly 
To hate yourself is uglier 

To live well or live hell 
You choose 
May Allah bless 


Dalam novel novel Hlovate,  memang ada quote quote yang awesome,  lagu lagu yang best that's you ever heard and fell in love heh.
So pendek kata. I sukakan karya karya Hlovate. Open my eyes and my heart too.

Remember.
There're times when strangers are like family and family are like strangers. 

p/s : teringin nak baca Schubert Serenade sangat sangat. Kisah Ju'a dan Abang Shah. 

4 comments:

Pretty vrach said...

My last novel that i read rasanya time form 5 dulu kot..hihihi..lepas tu hardly nak habiskan satu novel. Nice review :)

http://prettyvrach.blogspot.my/2015/11/review-mac-mehr-velvet-teddy-faux.html

Erni Hasmiza said...

Really... he he sampai sekarang still baca novel tapi tgk jugaklah novel tu best ke tak.. :)

NuRul said...

best review , tertiba mcm nak cari novel novel Hlovate ni ehe

Erni Hasmiza said...

Cari lerr best sangat novel novel Hlovate ni ^_^